Video spelens början.

Bild

Den första hem konsol systemet var skapat av Ralph Baer och hans kollegor.
Utvecklingen startade år 1966 och en fungerande prototyp var tillverkad år 1968 kallad Brown Box för demonstration till ett antal licenser, inkluderar GE, Sylvania, RCA, Philco och Sears, med Magmavox som tilllät licensierings teknologin att producera världens första video spels konsol.
Konsolen släpptes år 1972 av Magmavox, som kallade den Magmavox Odyssey.
Konsolen använde sig av kassetter som bestod av byglar som satte på och stängde av ett antal knappar inuti enheten, som förändrade kretslogiken stilskillnad från dom senare konsolerna som använder sig av programarbara kassetrar.
Som i sin tur gav förmågan att spela flera spel på samma konsol, som inkluderade plast överdrag som man kunde sätta på TV’n för färg, spelfält och andra saker som tillhörde spelet.
Konsolen fick en stor knuff av en tv reklam Frank Sinatra var med i, det hjälpte Magmavox att sälja över 100,000 konsoler bara första året.
Philips köpte upp Magmavox och släppte ett annat spel i Europa som använde sig av märket Odyssey år 1974 och ett spel som Magmavox hade utvecklat för den amerikanska marknaden.
Ett totalt antal av 2 miljoner Odyssey enheter såldes tillslut.Bild

Odyssey var bara relativt lyckat i början, men blev en stor genomgång när Atari’s Pong släpptes, och det var först då som folket började märka det uppåt gående industriet.
Vid höset år 1975 så stoppade Magmavox produktionen av Odyssey och släppte en mindre version som bara spelade Pong och Hockey, Odyssey 100.
Senare släppte dom ytteligare en version som kallades Odyssey 200 som även kunde spela ett nytt spel, Smash.
Nästan samtidigt så släppte också Atari’s Pong på sin egen konsol via Sears, dessa konsoler hop-startade konsumentmarknaden. Alla tre av dom nya konsolerna använde sig av mycket enklare design än vad den originella Odyssey’s brädspels bitar eller extra kasetter.

Bild

I åren som följde, så såg marknaden ett stort antal bolag som släppte på skyndande konsoler. Efter att General Instrument släppte deras billiga mikrochips, var och en som hade en hel konsol på varje chip, många små utvecklare började släppte konsoler som såg lite annorlunda ut men fungerade exakt likadant och spelade samma spel.
Konsolerna från den här tiden var mest dedikerade konsoler som bara spelade spelet som kom med enheten.
Dom kallades mest bara för video spel, för att det fanns få andledningar att särskilja dom två än.
Medans bolag som Atari, Magmavox och nykommaren Coleco puttade på kuvert, så fylldes marknaden med simpla, liknande video spel.

Text: gokod

Lämna ett svar