Vem vill bli miljonär 20 år

Bildresultat för Who wants to be a millionaire?

God afton och hjärtligt välkomna till denna speciella inlägg här på Selma Media. Det är nämligen så att världens populäraste frågesport: Vem vill bli miljonär fyller 20 år i år. Allting började i Storbritannien i september 1998. Då visste man inte hur stort det skulle bli. Och efter att det första avsnittet hade sänts så ringde folk från hela världen som vill ha sin egna version av Miljonären. Programledaren som ledde i 16 år med Miljonären i Storbritannien är Chris Tarrant:

Bildresultat för who wants to be a millionaire chris tarrant

Och han ledde i över 600 avsnitt av Vem vill bli miljonär och hade som mest över 20 miljoner brittiska tv-tittare när det började på allvar. Men sen sjönk intresset för programmet en aning. Och nu ska ni få se det allra första programmet från 1998. Varsågoda och njut!

Och showen har spelats i över 120 olika länder runt om i världen. Showen har bland annat spelats i Indien, Tyskland, Nederländerna, Venezuela, Chile, USA, Japan, Danmark och Frankrike. Men prissummorna är lite annorlunda beror på vilket land man bor i. I Storbritannien kunde man som vinna mest upp till £1.000.000. Indien: 70 miljoner rupier. Japan: 10 miljoner yen. Tyskland: €1.000.000 och Venezuela: 25 miljoner bolivar. Bara i Japan har mest människor knäckt den sista frågan. Hela 38 personer har vunnit högsta vinsten. Och det ni strax ska få se är en 2 och en halvtimmes dokumentär om fenomenet Vem vill bli miljonär. Och ni får också se den allra första miljonären i världen: John Carpenter från USA vann $1.000.000 i november 1999 och han ringde hem till sin pappa och sa: Jag behöver inte din hjälp, men jag vill ändå säga att jag kommer att vinna miljonen. Och publiken jublade åt det här och programledaren som ledde då var tv-legenden Regis Philbin. Och dessutom från den australiska versionen av Miljonären också. Dessutom bakom kulisserna på programmet. Varsågoda!

Det ni strax får se är våran svenska version av Vem vill bli miljonär och det allra första avsnittet sändes den 21 januari 2000 och då valde man en folkkär TV4-profil som leder Nyheterna på den kanalen, nämligen: Bengt Magnusson.

Bildresultat för vem vill bli miljonär bengt magnusson

Och han blev mycket populär när han yttrade orden: Är det ditt slutgiltiga svar? Och då kunde man vinna upp till 10 miljoner kronor. Och han blev snart folkkär och han slutade 2003 innan Rickard Sjöberg tog över och bytte namn till Postkodmiljonären och prissumman sjönk till bara 1 miljon kr.

Bildresultat för vem vill bli miljonär rickard sjöberg

Men vi har skapat 10 miljonärer sedan 2005. Och här är en bild på Regis Philbin:

Bildresultat för who wants to be a millionaire regis philbin

Nu kommer ett klipp från våran svenska version när Bengt Magnusson var eran värd. Varsågoda! Och om ni undrar hur det gick för Kenneth Andersson så vann han 1.250.000 kr. Det är bra det!

Och den tyska versionen leds av en annan tysk tv-legendar: Günther Jauch. Och han gör mycket roliga saker i varje program och har gjort över 1.300 avsnitt.

Bildresultat för wer wird millionär

Men nu ska vi snacka allvar. År 2003 skakade Vem vill bli miljonär av en fuskskandal. Britten Charles Ingram vann £1.000.000 men han fuskade och han blev INTE någon miljonärvinnare. Och det hela händelsen har blivit en dokumentär som heter Vem vill stjäla en miljon?. Det ska ni få se är hela hans väg upp till miljonen och lägg märke till att de hostar i publiken och hans bisittande kandidat viskade fram det svaret åt honom. Och hans fru Diana var också med i programmet och vann £32.000. Och hans bror Adrian vann också £32.000. Varsågoda!. P.S. Det är kroatisk text men med engelskt tal.

Och i filmen Slumdog Millionaire sitter en kille från slummen i den indiska versionen av Miljonären och vinner högsta summan och hans misstänks för fusk, precis som Charles. Här kommer frågorna som han fick bekämpa upp till högsta vinsten.

Och nu ska vi snart säga tack och adjö!. Jag hoppas att Vem vill bli miljonär kommer att fortsätta i flera år framöver. Och jag hoppas att exporteras till nya länder som Oman, Etiopien, Nicaragua och Kuba. Stort grattis till 20-årsjubileet. Tack och adjö!.

Skribent: Kim Westman

Lämna ett svar