Upptäckare

Vasco da Gama

1469 föddes portugisen Vasco da Gama som senare skulle bli den förste som seglade till Indien. Uppdraget att segla till Indien fick han av den portugisiska kungen Manuel den förste.

1497 avseglade han från Portugal för att finna ett sätt att komma till Öst genom att åka på haven. Efter ungefär ett år den 20 maj 1498 var han framme i Indien. Han var tillbaks i Portugal i september 1499.

Nästan direkt efter att han kommit hem igen skickade kungen ut honom på ett nytt uppdrag som gick ut på att säkra en handelsplats i Calicut. På hans väg till Calicut attackerade han alla muslimska fartyg som han fick syn på. Anledningen till det var att människorna på handelsplatsen hade blivit massakrerade. Vasco da Gama dog år 1524 i Kochi i Indien.

Marco Polo

Venetianaren Marco Polo som levde 1254 – 1324 var en de första västerlänningarna att besöka Kina. 1271 startade Marcos resa till Asien och Kina och år 1275 kom de fram till Kublai Khan ´s semestertillhåll, där stannade han i flera år och åkte ut på olika diplomatiska uppdrag där han utforskade Kina. Han återvände till Venedig igen år 1295 för att bli

tillfångatagen av Genoa år 1298 i marin konflikt.
I fängelset träffade Marco en författare från Pisa (Rustichello) som började skriva ner hans historier.
Historierna gavs senare ut i en bok Travels of Marco Polo som blev väldigt populär. Efter att han blivit fri reste han hem till Venedig och levde där till han dog den 8 januari 1324.

Ferdinand Magellan

Ferdinand Magellan föddes år 1480 i Portugal. 1505 gick Ferdinand med i den portugisiska flottan som seglade till västindien.

År 1512 återvände han till Portugal för att året därpå bli sårad under en resa till Marocko som gjorde så att han började limpa permanent.

Efter ett bråk med kungen så reste Ferdinand år 1517 till Spaniens kung Karl 1 för att be om pengar till en expedition till Moluckerna.

Han lyckades få pengar till sin expedition som avseglade i september 1519 med 5 fartyg men han drabbades av myteri, dåligt med mat och okända farvatten så när han passerat det som idag heter Magellansundet och ut i Stilla havet hade han bara 3 fartyg kvar.

Den 22 april 1521 dödades Ferdinand efter att han hamnat i en konflikt mellan två stammar på Filippinerna.

I september 1522 kom ett av de ursprungliga fem skepp som åkt iväg tillbaks till Spanien, efter att ha slutfört den första riktiga jordenruntseglingen.

Av. Jonas.E

Marco Polo

Lämna ett svar