The Hanna-Barbera Story, Del 1

Hej och välkomna till ett specialinlägg här på IT-Mediagruppen. Idag ska vi prata om den välkända animatörsduon Hanna-Barbera.

 

William Hanna föddes den 14 juli 1910 och Joseph Barbera föddes den 24 mars 1911. Innan de grundade företaget Hanna-Barbera, så jobbade Hanna och Barbera i MGM Cartoon Studios. Här föddes idén till Tom och Jerry. Tom och Jerry var det första som de gjorde någonsin. Och de filmerna visades på biograferna runt om i hela USA. Den första kortfilmen hette Tom får sparken från 1940. Och sen dess har de gjort över 100 kortfilmer med Tom och Jerry. De fick åtta Oscars för bästa tecknade kortfilm. MGM Cartoon Studios lades ner 1956. Och året efter, i juli 1957 grundade William och Joseph företaget, Hanna-Barbera. Deras första tecknade tv-serie var Ruff och Reddy. Och några år senare kom Familjen Flinta som blev en jättestor succé. De skapade även Scooby-Doo, Yogi Björn, Familjen Jetson, Huckleberry Hund, Smurfarna som tv-serie och Karl-Alfred som tv-serie också. Företaget kommer att bli de mest framgångsrika animationsstudiorna under hela 1900-talet. De producerade över 300 tecknade filmer och tv-serier. Den sista tv-serien som de gjorde var Powerpuffpinglorna från 1998. Den 12 mars 2001 så lades Hanna-Barbera ner. Men namnet finns kvar. William Hanna avled av strupcancer den 22 mars 2001. Han blev 90 år, men Barbera fortsatte och jobba kvar på Warner Bros. Animation. Den 18 december 2006 avled Joseph Barbera av naturliga orsaker. Han blev 95 år gammal.

Visste du att…?

1. Joseph Barbera vann några boxningstitlar.

2. William Hannas första jobb efter collage var att bygga Pantages Theatre i Hollywood.

3. Joseph Barbera träffade Michael Jackson en gång och frågade om han ville sjunga ledmotivet till den nya Tom & Jerry-filmen, men han tackade nej.

4. William Hannas favoritintressen var att segla och sjunga i Barbershop.

5. 1935 gifte sig Barbera med Dorothy Earl. Han träffade henne i skolan och kom att kallas sig: Skolans Romeo och Julia.

6. Hanna gifte sig med sin Violet Blanch Wogatzke 1936. Han var gift med henne fram till hans död 2001.

7. 1996 skrev Hanna sin självbiografi, medan Barbera släppte sin självbiografi två år tidigare.

 

Och i nästa avsnitt ska vi få en fullständig lista över vilka tv-serier och filmer som Hanna-Barbera gjort. Jag tyckte om dem, när jag var liten.

Vi ses i nästa avsnitt!

Skribent: Kim Westman

P.S. Till Minne av:

hannabarbera

 

 

Lämna ett svar