Tales of Xillia

Tales of Xillia är ett japanskt RPG spel som tillverkades av Namco Tales Studio och publicerat av Namco Bandai Games, spelet finns på PS3. Spelet utspelas på Rieze Maxia och följer Jude Mathis och Milla Maxwell. Precis som Tales of Graces som jag har skrivit om förut, så har detta spel en fin story fylld av twists och en massa skits. Men spelet är lite annorlunda från dom förra, som till exempel hur strider fungerar, man kan inte längre uppgradera utröstning och affärer har nu en level som kan högas genom att köpa, sälja eller donera material. Skits har också ändrats men är mycket enklare att hitta nu, du behöver inte vara på små olika platser för att hitta alla, men istället utföra olika objektiv som att gå vidare i storyn, besegra en boss, nå vissa levlar och mycket mer. Man kan nu också göra Quick-Saves varsomhelst i spelet, så man behöver inte springa runt och leta efter platser att spara på. Det finns också väldigt många sido uppdrag, som oftast ger avatar föremål som kan sättas på karaktärerna, vilket kan göra att dom bli allt emellan coola till urlöjliga. Den ändringen jag gillade mest måste vara att man har en världs karta som man kan använda för att fort resa runt till olika områden, gjorde så att sido uppdrag blev mycket enklare. Karaktärernas stats levlar up med hjälp av deras Lilium Orb, varje gång en karaktär levlar så får dom ett antal GP, som används för att låsa upp slots i Orben, vilket höjer deras stats, lär dom skills, och olika uppgraderingar.

Bild

Under strider så har alla karaktärer en viss mängd AC som använda för att attackera, och den laddas på väldigt snabbt när du inte att attackerar, man har också en mängd TP som låter en använda sina skills som Spirit Artes, och kan fyllas på via items och att attackera. Tycker inte attackerna är lika unika som i Graces, men jag gillar hur man kan öka visa av sina resistanser till olika element soppas högt att man får hälsa av dom istället för att förlora det. Däremot kan man inte Ducka it sidorna längre, vilket var lite tråkigt, eftersom det var väldigt enkelt och riktigt användbart. I strid kan man dessutom linka med en av dom andra karaktärerna som låter en använda sig av unika Link Artes och senare sina Mystic Artes. För att använda Linked och Mystic Artes måste man fylla sin Linked Gauge och använda speciella attacker, Link Gaugen har 5 levlar, när man når en level kan man använda sig av and Linked Arte, och sedan fortsätta fylla mätaren. När mätaren är full så kan man använda Linked Artes hur många gånger man vill tills mätaren är tom igen, man kan också använda sig av en Mystic Arte, men då töms mätaren direkt. Encounters har också ändrats till ett mer unikt system, monster kan nu höra dina fotsteg när du springer och kommer därför attackera, om ett monster kommer till dig framifrån kommer striden starta som vanligt men om monstret kommer bakifrån så kommer striden att starta med alla monster runt om kring er. Men detta funkar också mot monstren, för om når dom bakifrån så börjar striden med att dom förlorar en viss procent av deras liv, däremot om du gör detta utan att dom märker dig, så tar dom halva deras liv i skada samt blir stunnade i några sekunder, vilket kan göra många strider mycket enklare, speciellt på högre svårighets grader.

Bild

Alla karaktärer har också en unik förmåga, Milla till exempel kan shifta Spirit Artes och göra om attacken till en annan version som är omedelbar, medans Jude kan använda Snap Pivot som tillåter han att omedelbart försvinna och dyka upp bakom sin fiende för omedelbar counter-attack, detta kan görs varje gång han duckar en attack. Spelet har nästan ingen ljudlös dialog om ens någon alls, samt så kan karaktärer prata i och utanför strid vilket ger spelet mycket mera liv, samt roligare för att relativt mycket dialog kan vara ganska kul att höra. Spelet har också en New game+ precis som givetvis kommer med sin egen Grade Shop, som man kan använda sin grad i. Du får grad av att samla titlar, som du får av att göra olika saker. Alla titlar säger vad dom behöver för att uppfyllas samt så följer dom med över New game+, titlar däremot gör ingenting själv i detta spel, utan ger endast grad.

Bild

Personligen tyckte jag inte riktigt om att det fanns 2 huvud karaktärer samt så i ogillade jag några av karaktärerna ganska mycket p.g.a. deras personlighet, men det är min åsikt. Annars så var spelet helt okej, hade faktiskt väldigt kul medans jag spelade, var lite vilse i början för några av ändringarna men efter ett tag så kom man in i det och allt blev mycket enklare. Jag kommer fortfarande att köpa mera av spelen oavsett, Tales of Xillia 2 ska släppas detta år i både US och EU, så kommer nog skriva om det några dagar efter det släpps.

Rating: 7/10

Text: gokod

 

Lämna ett svar