Systemkamerans Historia

2653222921Det första fotografiet togs redan på slutet av 1700-talet, men det var inte förrän på 1820-talet som bilderna kunde bevaras utan att försvinna. Kameran är inget nytt med andra ord utan fototekniken är flera hundra år gammal.

De första riktiga systemkamerorna (lådkamerorna) lanserades av Eastman Kodak Company 1888 i samband med en ny foto- och framkallningsteknik. Framstegen inom fototeknik skedde främst i Paris. Kameran var byggd på en stor mängd delar och var nu tillgänglig för privatpersoner.

Det var inte förrän år 1956 som systemkameran slog igenom stort hos massan. Objektiv för olika ändamål blev också populärare för tillverkarna att ta fram. Utvecklingen gick starkt framåt tack vare hård konkurrens där längre zoom, bättre vitbalans och snabbare slutartid var viktigt.

En systemkamera är per definition en kamera med utbytbara objektiv. Objektivet reglerar zoom, skärpedjup och ljusinsläpp medians kamerahuset tar hand om ljuskänslighet (ISO), slutartider och blixten. En systemkamera är därför bättre att experimentera med en med en kompaktkamera som saknar funktionaliteten av en systemkamera.

Numera är alla systemkameror digitala medians de analoga har fasats bort, även om deras popularitet har växt lite på nytt.

Källa: http://framkallning.se/vad-ar-en-systemkamera/

Lämna ett svar