Super Marios Världsturné Del 2 av 10

God morgon och varmt välkomna till min världsturné igen. Vi ska besöka 3 nya städer och massor av sevärdheter ska vi se på. Är ni beredda så drar vi igång ledtrådarna.

Vi lämnar bebyggelse vi vattendrag med gasen i botten och reser som ett spjut österut mot lejonens hemmaborg. På resvägen passerar vi ett svenskt rockpalindrom

Landsfadern grundade staden som med stark prägel av en Ängel blivit kallad Nordens vita stad. Ja, här gäller det att ta arkitekturen på allvar.

Vi färdas genom land där både många ryssar och svenskar rest för att vinna mark, sedan 1999 är det euro som gäller. Landet är av ny karaktär både regionalt och nationellt. 

Vi är snart framme i detta sjörikes etta men först ska vi passera en mobil jätte med bra grepp på vägen. Ishockey är populärt här men man blir inte kaxi för att komma tvåa.

Lennart Helsing for söderut från denna blåvita huvudstad vid finska vikens norra strand men innan vi hann stanna, helsinki också.

Det rätta svaret är Helsingfors:

Tre kända sevärdheter:

 1. Helsingfors domkyrka

 2. Sveaborgs fästning

 3. Sibeliusmonumentet

Marios kommentar till Helsingfors: Finländarna är ett mycket trevligt folk. Jag tycker om Helsingfors och Finland kallas för de tusen sjöarnas land.

Resa 2:

Vi lämnar regeringschefens stad och reser mot inledande skidskytt, vi avslutar med Gustafs kusin Hårdråd kung grundlade staden för 1 000 år sedan, tyrannens ättling och namne gav staden sitt förra namn.

En stor sak styr staden som 1952 fick inledande betydelse i dubbel bemärkelse. Blicka fram mot 2011, då samlas åter eliten här.

En viss munk med konstnärliga talanger har eget museum, Skogsbolagsjätte har kollen på vintriga idrottsaktiviteter i stad där det alltid är fred.

Den 17 maj trampar alla stadens invånare på vår gamla, då gemensamma kung. Att ha alibi sen man skjutit en bok i mål är bra, men beakta i:na först.

Det rätta svaret är Oslo:

Tre kända sevärdheter:

 1. Akershus fästning

 2. Vigelandsparken

 3. Oslos folkmuseum

Marios kommentar till Oslo: Norge är ett underbart land, och väldigt dyrt. Men Oslo är jättefint, precis som i Stockholm.

Resa 3:

Vi lämnar fotstad i kampduglig region och reser norrut mot örnarna i äggstad. Vi tar vägen via mobilapplikation i strömstyrkeenhet men även andra vägar leder oss rätt.

Mannen utan skor mötte inte den yttersta domen här utan han sprang rakt in i omvärldens hjärta. Detta är kanske inte rätt forum att prata tabu men engelsk 16-åring är faktiskt till viss hjälp.

Prinsessa på vift och klassiskt fontänbad låter kanske som påvra ledtrådar till denna eviga stad som många lägger på ett ägg eller blandar med lime och mynta.

Vår stad byggdes inte på en dag, nej snarare på 2700 år. Heliga Birgitta och Drottning Kristina har båda verkat i denna stad som du får om du vänder på kortform av moder.

Vi är nu framme i huvudstaden byggd på sju kullar. Spanska trappan och Colosseum finns i denna stad som är ett anagram på orm.

Det rätta svaret är Rom:

Tre kända sevärdheter:

 1. Colosseum

 2. Sixtinska kapellet

 3. Fontana di Trevi

Marios kommentar till Rom: Vi känner oss hemma, jag älskar Italien. Och Rom är en av världens vackraste huvudstäder. Det finss så mycket att upptäcka.

Och det var allt från jubileumsturnén nu. Vi ses nästa gång med 3 nya städer.

Skribent: Super Mario alias Kim Westman

Lämna ett svar