Rasstandard för Stafford Shire Bullterrier

Bakgrund och Ändamål. I sitt hemland England har rasen en tämligen kort officiell historia. Den godkändes så sent som 1935.

Inofficiellt är rasen mycket äldre. Det är dokumenterat att man redan i slutet av 1700-Talet korsade den lätta bulldoggen med old England Terrier eller bullterrier. (dagens Bullterrier skapades ungefär 1850.)

Då bullterriern korsades med White English terrier för att man skulle kunna skilja dessa raser fick den ursprungliga rasen sedermera tillagt ”Stafford Shire” Bullterrier (Efter sin hemvist.)

Avsikten med korsningen var att få fram en snabbare och lättare hundras.

 

Helhets intrycket av rasen: Den moderna Staff utmärks av stabilt lynne och tillgivenhet mot människor i allmänhet och barn i synnerhet. Denna ras är mycket allsidig när man lärt denna ras vad som gäller.

Det är en släthårig hundras. Som äger stor styrka förhållande till storleken Den skall vara utpräglad muskulös samt aktiv och spännstig.

 

Huvud: Huvudet skall vara kort, djupt rätt igenom och skallen skall vara bred. Käkmusklerna skall vara tydliga och karaktärristiska, tydligt stop kort nosparti och svart nosspegel.

Ögonen: De skall vara runda, medelstora och riktade framåt. De skall vara mörka, men bör harmonisera med pälsfärgen. Ögonlocksränderna skall vara mörka.

Öronen: Rosenöron. (Ögonlappen ska vara tunn ögonbrosket mjukt fjädrande som gör att halva örat lyfts upp och viks framåt./utåt så att hörselgången syns.) eller till hälften upprättstående, men inte stora och tunga.

Bild

Text: Mia, Källa: Svenska Kennelklubben, http://www.ssbtk.nu/standard.ht

Lämna ett svar