Ramadan inom Sverige

Var nionde månad på den muslimska månkalendern börjar Ramadan, en av de viktiga högtiderna inom den islamska kalendern. Under dagarna inom Ramadan ska varje muslim försöka avstå från att äta, dricka, röka, ha samlag och undvika att svära, gräla, ljuga och alla andra negativa handlingar.

Fastandet är en av de fem viktiga pelarna inom Islam och därmed ett sätt att visa fromhet och tillgivenhet till Gud. Ett annat syfte med att fasta är att kunna känna medlidandet och öka sin sympati för de behövande och fattiga som inte har råd att skaffa mat eller dricka. Muslimerna anser att inom Ramadan-månaden kan man få sina belöningar i efterlivet ökas mångfald ju mera dagar man fastar, mera goda gärningar man gör eller mera allmosor man ger.

Under dagen när solen har gått ner så bryter man fastan med en lätt måltid följd snart med en full maträtt. För att förbredda för nästa dag ska man försöka vakna upp mitt i natten innan soluppgången. Detta måste göras för 29-30 dagar under fastemånaden. Sedan avslutas Ramadan genom att fira Eid Al-Fitr, en stor fest-liknade evenemang, med familjer och vänner.

Unga muslimer börjar fasta när dem är i pubertet och kan pröva för halva eller hela dan om de orkar och är i friskt tillstånd. Dock finns det omstängidheter och ett visst tillfälle där man kan inte eller får fasta. I vanligt fall kan man fasta, men inte om man är gravid eller ammar ett barn, fått mens, sjuk, skadad, gammal, ung, är på resa, mentalt handikappad, omöjligt genomföra bortom ens fysiska begränsning eller har inte råd och tid.

Om det händer att man har brutit fastan under dagen av misstag och utan medvetandet, t.ex. under dagen glömde du att du fastar och har råkat tagit en bit mat eller en klunk dricka innan du hunnit hindra dig själv efter du plötsligt kommit ihåg eller impulsivt sa en svordom. I så fall är det ingen fara för det inte meningen, vad som gäller är att man fortsätter resten av dagen med fastandet. Men om har brutit fastan medvetande och med mening, t.ex. kunde inte motstå sugandet efter rökning eller tobak eller motstå sexuellt samlag, då tyvärr måste man göra bot genom att antigen fasta ytterligare 60 dagar till eller sponsra 60 människor som själva inte har råd eller tid att fasta. Detta kallas för kufara.

Muslimer av temporära tillstånd, (sjukdom, mens, gravidet etc.), kan ta igen och fasta de dagarna de missat. Men muslimer med permanenta tillstånd, (diabetiker eller astma-allergiker), får inte fasta om det är en säker risk för deras hälsa. Därmed kan de kompensera genom att ge bort en slags allmosa; zakat al-fitr, till dem fattiga och behövande. Denna allmosa är en samling av ett bestämt antal pengar från varje vuxen för varje medlem av familjen. Detta måste samlas och ge bort innan Eid Al-Fitr. Kortfattat vad som är väldigt viktigt är att man gör så gott och möjligt, fysisk eller mentalt, de kan utan på bekostnad av sin hälsa. Man måste kunna ta hand om sig själv först innan man gör vad de själv tycker är deras andliga plikt.

Sanny Manto,
IT-Mediagruppen

Lämna ett svar