Påskens historia

Påsken firas till minne av Jesus återuppståndelse och är den viktigaste högtiden i det kristna kyrkoåret. Ordet påsk kommer från början från det hebreiska ordet pesach, som betyder gå förbi eller passera. Vilka dagar påsken är på bestämdes vid konciliet i Nicaea år 325. Den kristna påsken infaller aldrig samtidigt som den judiska. Påsken i västkyrkan infaller på söndagen efter första fullmånen vid vårdagsjämningen och är rörlig mellan den 22 mars – 25 april, medan den i östkyrkan är rörlig mellan den 4 april – 8 maj. Veckan innan påsk heter stilla veckan och inleds med palmsöndagen, den dag då Jesus red in i Jerusalem på en åsna och fortsätter med dymmelonsdag, skärtorsdag, långfredag och slutar med påskafton.

Under den katolska tiden på långfredagen kunde det hända att man blev piskad med ris, som en påminnelse av Jesus och det lidande som Jesus hade.

Påsken består av tre delar: 1. Fastlagen de tre dagarna före fastan. 2. Fastan startar på askonsdagen. Askonsdagen har fått sitt namn efter den gamla seden att slänga aska över sig för att visa att man ångrade vad man gjort. 3. Påsken startar den dag då Jesus återuppstod. Enligt kyrkan är det på påskdagen som den riktiga påsken tar sin börjar. Skärtorsdagen var den dagen som enligt gammal folktro häxorna åkte till Blåkulla och Häcklefjäll för att träffa djävulen. För att häxorna inte skulle kunna ta sig till Blåkulla på skärtorsdagen gömde man undan alla saker som de kunde använda att flyga på t.ex. bakspadar och kvastar.

Bild

 

 Under påsken 1916 utspelade sig ett uppror i Dublin på Irland, då irländska nationalister/patrioter försökte bli fria från Storbritannien, men upproret slogs ner och flera upprorsledare avrättades.

Traditionen med påskhare har sitt ursprung i 1600 – talets Tyskland. Till Sverige kom traditionen med påskharen på 1800 – talet. Man tror att påskharens ursprung kan vara bjäran, en övernaturlig varelse som häxorna använde för att ta mjölk från grannens kor, så titta efter noga så att inte bjäran har varit i din ladugård och tagit mjölk.

Jag själv Jonas Eriksson och min familj firar påsk med några vänner i Kärra.Bild

 

Lämna ett svar