Kungälv

Kungälv

 Kungälv är en liten ort som ligger norr om Göteborg där Göta älv går in i Nordre älv. Ursprungligen så låg Kungälv på ett annat ställe 3 km bort och hade då namnet Kongahälla. Ett av de äldsta kända beläggen på namnet Kongahälla är namnet Coneghella från 1100 – talet nerskrivet av munken Ordericus Vitalis. Kungälvs nuvarande namn fick den först på 1500 – talet.

En stor del av det gamla Kungälv ligger på den gata som heter Västra gatan där också de flesta av affärerna ligger.

Fabriker

Kungälv började industrialiseras 1875 då Kungälvs Glasbruk startade. Glasbruket skulle vara igång i 81 år innan det lades ner 1956. Göteborgs Kex AB grundades 1888 och är ett av de företag som betyder mest för samhället idag. Under åren 1909 – 1982 gjorde ABC fabrikerna fritidsutrustning i samhället.

Marstrand

Kustorten Marstrand ligger i Kungälvs kommun en bit utanför fastlandet och är en mycket populär plats för båtägare. På Marstrand och Marstrandsön ligger också det kända fängelset Carlstens Fästning där skurken Lasse – Maja (Lars Larsson Molin) satt fängslad.

Varje år så anordnas seglingstävlingen Stena Match Cup Sweden i vattnen utanför Marstrand där båtar från flera olika länder är med.

Carlsten

 

Historier från Kungälv

En gammal historia från Kungälv är att när man i gamla tider kärnade smör nere vid Tunge Bäck i Ytterby så skulle man när det blev natt gå ner till bäcken och börja kärna. När man kärnat en stund och fått smör i hinken visade det sig att det var trollkonst, smöret som låg i hinken visade sig komma ifrån andra bönder i trakten.

För många år sedan i Gullbringa bodde det en drake. Han bodde i ett träd och på natten begav han sig ut på fälten och jagade får. Efter ett tag fann de draken och besegrade den, var den är begravd vet ingen.

Vid Diseröd i Romelanda var det en gång en piga som gillade att dansa. En gång sade hon att hon inte skulle tveka om det så var djävulen som frågade om en dans. En natt såg människorna på gården pigan dansa med en mystisk man och på morgonen nästa dag låg hon död på gårdsplan.

Sport i Kungälv.

En av de stora klubbarna i Kungälv är bandyklubben IFK Kungälv, som spelar i högsta serien på arenan Skarpe Nord som ligger nära Kvarnkullen. En annan klubb är IK Kongahälla som bildades 1906. Deras hemmaplaner är Kongevi och Skarpe Nord

Skarpe NordSkarpe Nord.

Av. Jonas.E

 

Lämna ett svar