Kortfattat #23

Kvacksalveri för fel kön

I 1820-talet var det förbjudet för kvinnor att vara praktiserande läkare eller kirurger som yrke. Vilket varför var Lovisa Århberg, en själv-lärd doktor, misstänkt och utreddes för kvacksalveri.

Maria Lovisa Århberg (17 maj 1801-26 mars 1881) lärde sig om medicin och sjukvård genom sin mor och mormor, båda sjuksköterskor, när hon följde med till deras arbetsplats.

Samtidigt som hon sen jobbade som en piga på ett privathem fick hon i sin fritid behandla sina vänner som patienter. Snart spreds ryktet om sin skicklighet som en helare och till sist behandlade hon många patienter av olika samhällsklasser.

Hon slutade jobba som piga och ägnade sig istället att praktisera i sin egen klinik i Stockholm. Naturligtvis så snart dem har fått höra om en självförsörjande kvinnlig läkare det var det många manliga läkarna som misstänkte henne för kvacksalveri. Hon visade sig dock vara lika kunnig och vetande som dem, vilket var imponerade nog att hon blev frikänd samtidigt erkänd som en läkare och fick jobba i sin klinik.

Lovisa Århberg blev därmed en av Sveriges första kvinnliga kirurg och läkare.

För mera info och detaljer se länken nedan.

Sunny Manto
Källa: wikipedia.org

Lämna ett svar