Kortfattat #17

Kattenstoet

Vart tredje år på den andra söndagen av maj hålls en ”kattfestival” i staden Ypres, Belgien. Många går utklädda i kostymer som bl.a. katter, möss, häxor och hovnarrar eller i kläder från olika tidsperioder och kollar på en flottparad. En gammal byggnad känd som ”Lakenhallen” har ett klocktorn där en hovnarr kastar ner katt leksaker till barn i torget.

Historien bakom festivalen var dock inte lika festligt som idag. Det är inte fastställt om hela eller vilka av historierna är sant; en berättar om hur stadsborna i medeltiden kastade ner levande katter från tornet. Människorna var mycket vidskepliga och misstänksamma mot katterna och hade ansett dem att vara i ligan med häxor eller Djävulen på den tiden. Däremot blev de utkastad i hopp om att jaga bort onda andar och i utbytte få med sig god tur.

I en annan historia hämtades katterna till Lakenhallen för att vakta över deras förråd av ull från gnagare. När våren kom och all ull var såld behövde dem inte katterna längre och blivit av med dem på det sättet.

Som jag skrev tidigare hålls festivalen vart tredje år, så den nästa festivalen ska vara på den 13 maj 2015.

Mera info och detaljer hittar du från länkarna nedan. Obs. de är på engelska.

Sunny Manto
Källa: wikipedia.com, kattenstoet.be

Lämna ett svar