Kims Nyhetsstund 9 januari 2013

God morgon! Vi börjar med inrikes.

Har du fortfarande inte tröttnat på julmusten? I sådana fall är det lika bra att du passar på att njuta ordentligt nu. Snart kan det nämligen vara så att musten förbjuds, rapporterar Dalarnas Tidningar. Varje år dricker svenskarna omkring 50 miljoner liter julmust, och några miljoner liter påskmust. Ett nytt EU-beslut har nämligen klubbats igenom: maltdrycker som innehåller karamellfärg ska förbjudas i hela EU. Jag vill att julmusten ska vara kvar.

Och så historiska händelser

1788 Connecticut ratificerar den amerikanska konstitutionen och blir därmed den 5:e delstaten som upptas i den amerikanska unionen. 1878 Umberto I blir kung av Italien sedan hans far Viktor Emanuel II har avlidit samma dag. 1983 De skånska lokaltågen Pågatågen införs. 1960 Byggandet av den egyptiska Assuandammen på Nilen inleds.

Och så till sist namnsdagar

Idag har Gunnar och Gunder namnsdag. Gunnar är ett mansnamn med gammalt nordiskt ursprung. Det är bildat av gunnr – strid och haria – krigare. Antalet namnbärare är runt 127 340 personer. Gunder är också ett mansnamn och är en dansk variant av Gunnar. Antalet namnbärare är drygt 801 personer.

Och det var allt från nyheterna idag. I studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETER

Lämna ett svar