Kims Nyhetsstund 31 oktober 2012

God morgon! Vi börjar med namnsdagar

Idag har Edit och Edgar namnsdag. Edit är ett kvinnonamn och kommer från ett fornengelskt namn Eadgyth som är sammansatt av orden för rikedom och seger. Namnet Edit betyder stolt segrare. Antalet namnbärare är runt 12 000 personer. Edgar är ett mansnamn och är också ett fornengelskt namn som betyder ungefär lyckosam spjutman eller lycklig segrare. Antalet namnbärare är drygt 1 440 personer.

Och så Halloween

Idag är det Halloweendagen. Halloween kommer ursprungligen från Irland och delvis Skottland. Halloween kom till Sverige i mitten av 90-talet. Och idag ska man klä ut sig till något hemskt. Något som de flesta gör är att knacka på dörrar och så brukar dem säga Bus eller Godis. På engelska heter det trick or treat. Och så ska man göra en jack-ó-lantern. Jack-ó-lantern innebär att man skär ut små trianglar ur en pumpa och så sätter man ett ljus i.

Och så till sist historiska händelser

1878- Eldkvarn brinner. 1864-Nevada blir den 36:e delstaten att ingå i den amerikanska unionen. 1984-Indiens premiärminister Indira Gandhi mördas. 2004- Bosse Ringholm avgår som svensk finansminister och efterträds av Per Nuder.

Och det var allt från nyheterna idag. Happy Halloween!

Skribent: Kim Westman

LYSSNA PÅ KIMS NYHETER

Lämna ett svar