Kims Nyhetsstund 20 november 2012

God middag! Vi börjar med namnsdagar

Idag har Pontus och Marina namnsdag. Pontus är ett mansnamn som har härletts till det grekiska ordet pontos, hav eller setts som en kortform av påvenamnet Pontianus. Antalet namnbärare är drygt 15 337 personer. Marina är ett kvinnonamn och är det feminina formen av det latinska mansnamnet Marinus. Antalet namnbärare är runt 9 629 personer.

Och så inrikes

Två av tre klädesplagg innehåller miljöskadliga ämnen. Det visar en ny rapport från Greenpeace, som publiceras idag: Klädköpare ska inte behöva undra om en tröja innehåller gifter. Vårt mål är att klädföretagen ska avgifta sina produkter till 2020, säger Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige. I fyra plagg från Giorgio Armani, Tommy Hilfiger och Victoria’s Secret fanns stora mängder ftalater, framför allt i de tryckta mönstren på framsidan av t-tröjor. Ftalater är idag förbjudna i leksaker och nappar, eftersom dessa ämnen lösgörs när man suger på dem.

Och så till sist historiska händelser

1960 Amerikanska skådespelaren Clark Gable avlider vid en ålder av 59 år. 1945 Nürnbergprocessen börjar. 1935 Västerbron öppnas för trafik i Stockholm. 1992 Det brittiska slottet Windsor Castle utanför London eldhärjas.

Och det var allt från nyheterna idag. I studion: Kim Westman

Skribent: Kim Westman

Lyssna på Kims Nyheter

Lämna ett svar