Jules Verne

Jules Verne

 

 

 

 

 

Jules Verne (Jules Gabriel Verne) var en fransk författare som föddes i hamnstaden Nantes 8 februari 1828 och var son till Sophie Alotedela Fuye och Pierre Verne.

När han blev äldre reste han till Paris för att studera juridik, men efter ett tag blev han mindre intresserad av juridik och blev mer litterärt intresserad (teater). Då hans pappa Pierre fick reda på det slutade han stötta Jules studier ekonomiskt. När Jules var i Paris och studerade blev han vän med Alexandre Dumas författaren till De tre musketörerna. Under tiden i staden blev Verne mer och mer intresserad av teater och efter att han tagit examen började han skriva egna pjäser som t.ex. The Companions of the Marjolaine och Blind Man´s Bluff.

Jules första bok kom ut år 1857 och hade titeln Le Salon.

Hans karriär som författare startade 1863 genom att boken Fem veckor i en ballong gavs ut. När boken kom ut blev den ganska känd men sålde inte så bra.

Genren som han skrev inom var science – fiction och naturvetenskap.

Några kända böcker som han skrivit är Jorden runt på 80 dagar (1873), Från jorden till månen (1865) och En världsomsegling under havet (1870).

I några av hans böcker finns eller sker saker som inte hade uppfunnits när böckerna skrevs, som t.ex. i boken Från Jorden till månen där folk åker till månen i en raket. 1886 försökte Jules mentalt sjuke brorson Gaston skjuta honom. Gaston spenderade sedan resten av sitt liv på ett mentalsjukhus.

Jules Verne dog 77 år gammal av diabetes i Amiens den 24 mars 1905.

Böcker av Jules Verne:

Tsarens kurir

Jorden runt på 80 dagar

Den hemlighetsfulla ön

En världsomsegling under havet

 

 

Av: Jonas.E

Lämna ett svar