På semestern åkte jag Jonas och min familj till Nordsjälland i Danmark och de kustsamhällen som låg där, med vår segelbåt Bavaria 32 . Den första platsen som vi kom till hade namnet Hornbäck. Vid Hornbäck badade vi och köpte öl och faxekondi. Nästa dag körde vi min faster och hennes gubbe tillbaka till Skåne och Höganäs. När vi hade tänkt åka tillbaka till Danmark kom det in ett oväder över Höganäs, så att vi fick vara kvar och gå en promenad istället (då det var lite uppehåll). Under promenaden kom vi fram till, Pannkakslandet där man kunde äta så mycket man ville för 160 kr. Senare på eftermiddagen då det var uppehåll åkte vi över till Gilleleje på den danska sidan. I Gilleleje hade de ett ankare ifrån ett örlogsfartyg från 1700 – talet. På kvällen grillade vi på betongbryggan framför båten. Efter att grillat och gick vi på en promenad uppe i byn träffade vi på en person som vi hade träffat på året innan på ön Anholt. När han frågade var vi skulle och fick svaret upp mot Roskilde sa han att vi inte skulle åka dit för att det var väldigt lite människor i hamnarna där, varför förstod vi inte…
Dagen efter forsade vi vidare till Hundsted där de hade en sandfestival, det var konstnärer från flera olika länder som hade gjort statyer som föreställde vikingafigurer av sanden. På andra sidan hamnen på början av piren hade de ett litet tivoli. En liten bit ovanför byn vid fortet låg det ett hus som hade tillhört den danske polarforskaren Knud Rasmussen.
Knud Rasmussens hus i Hundsted. Dagen innan vi kom till Roskilde stannade vi i Jyllinge där vi grillade och tittade på svalorna som bodde under bryggan, för att sedan på kvällen gå upp på kullen ovanför hamnen för att ta kort på solnedgången. När vi kom till Roskilde nästa dag var det visst människor där… vi besökte ett vikingamuséum som låg nere i hamnen, där hade de tre skepp som hade hittats en bit utanför Roskilde. Lite senare på dagen gick vi längre upp i staden till domkyrkan som är Nordens äldsta.
Efter att vi varit i Roskilde kom vi tillbaka till Hundsted för att tanka diesel, men det blev så att vi stannade hela dagen och badade för att senare besöka resturangen Nemo på kvällen.
På förmiddagen nästa dag puttrade vi vidare till Odden där vi mötte en familj från Linköping som fick åka 9 mil bara för att åka ut med sin båt. Efter att det pratats färdigt med dem gick jag och badade jag i en liten kanal som det var väldigt strömt i, låg man stilla i vattnet åkte man iväg jättefort. Efter att jag badat skulle jag tvätta mig, men det var fel på varmvattnet så det kom bara kallvatten ur kranen, det var först när jag kom ut från duschen som jag såg skylten om att det var fel på vattnet.
En av de finaste platserna vi kom till var Hou på Jylland. Där hade de ett konstverk som var gjort av fören på en gammal fiskebåt. Runt omkring oss lade sig sedan en hel eskader från GKSS (Göteborgs Kungliga Segelsälskap). En dag klockan halv nio på morgonen hade det redan hunnit bli 27 grader uppe vid affären i byn. Bredvid hamnen inte långt ifrån glasskiosken låg det stora sanddyner som man kunde klättra upp på och se på havet som låg på andra sidan.
På Läsö som var sista ön vi var på innan vi kom över till Hälsö på Svenska sidan hände inget som är av stor vikt i den här berättelsen om min resa i Danmark.
Av: Jonas.E