Jonas om skaftölandet

Image

Skaftölandet

Skaftölandet (Skaftö) är en ö som ligger i Bohuslän och har Fiskebäckskil, Grundsund och Rågårdsvik som de tre största orterna. Ön är 9 km lång och 2,3 km bred. Skaftölandet är geografiskt sett en förlängning på Bokenäset. Från början bestod Skaftölandet av flera öar, men genom sundens uppgrundning bildades Skaftö. Byn Skaftö ligger på öns nordöstra sida. På 1700 – talet fanns det flera trankokerier och salterier som har med fisk att göra på Skaftö. En gång i tiden tillhörde Skaftö Morlanda socken men ingår idag i Lysekils kommun. Tv serien Saltön med Thomas von Brömsen som Carin Mannheimer regisserade, är inspelad på Grundsund på Skaftö. Serien är baserad på böckerna Midsommarvals och Hummerfesten av Viveka Lärn. Dom har också spelat in en Wallander film och en tysk film på Skaftö. Grundsund nämns som fiskeläge redan år 1617 och kommer ifrån det grunda sundet mellan Ösö och Skaftölandet. Att ligga med båten i Grundsund kostar under lågsäsong ungefär 150 kr och vid högsäsong ungefär 200 kr. Grundsund hade på 1880 – talet ungefär 800 invånare som livnärde sig på fisket. Runt Grundsund finns det jättegrytor som är 1,5 m djupa.
Fiskebäckskil, som ligger vid södra sidan av Gullmarsfjordens början och tillhör Lysekils kommun, har en befolkning på 379 personer och växte fram under en sillperiod på 1500 – talet. Orten har gått från att vara ett fiskesamhälle på 1500 – talet till att bli en sommarort under 1900 – talet.

Rågårdsvik, som är en annan ort på Skaftö, ligger på Ellösefjordens norra sida. Orten befolkades redan på dansktiden på 1500 – talet av fiskare. Det dröjde ända till 1658 innan området blev svenskt.

Av: Jonas.E

Lämna ett svar