Jonas om Historia

                                        Overlord.

Operation Overlord var kodnamnet på de allierades anfall på fästningen Europa. Överbefälhavare var General Dwight Eisenhower, Bernard Montgomery från 21st armégruppen blev chef över markstyrkorna. De länder som hade med mest soldater var USA och England. Under natten till den 6 juni hoppade 24000 fallskärmssoldater ner över Normandie. Innan landstigningen bombade flygplan stränderna och vägarna. Och 6:30 landsteg amerikanska, brittiska, kanadensiska och franska styrkor på stränderna Gold, Juno, Sword och Omaha. 160 000 brittiska soldater landsteg på stränderna och över 5000 fartyg var också med och transporterade dom  över kanalen. Dom gjorde också landstigningar längre norr ut för att lura tyskarna. Lockbetsoperationernas namn var Glimmer och Taxable.

Till försvar hade Tyskarna byggt Atlantvallen som gick från Norge till Frankrike. Atlantvallen bestod av bunkrar undervattensminor och taggtråd.Dom ledande bland dom allierade hette Dwight Eisenhower, Bernard Montgomery (Monty) och Omar Bradley. Omar Bradley ledde den 12:e amerikanska armégruppen. Bradley ledde amerikanerna när dom bröt den tyska Ardenneroffensiven.  
Det amerikanska fjärde infanteriet hamnade i fel område när dom skulle anfalla på grund av strömmar. Istället för att gå iland på Tare Green som planerat, hamnade de på Victor Sector och där hade inte tyskarna nåt särskilt motstånd, utan de kunde gå inåt ganska enkelt för att området redan var rensat av den luftburna divisionen. Anledningen till att dom lyckades var att tyskarna hade flyttat sitt pansar inåt land bakom kanonerna och inte hann fram till stranden för att stoppa de allierade, som då hann göra ett brofäste och sända i land fler soldater.
Vid Aromanche finns en del av den konstgjorda hamnen kvar i viken.

Lämna ett svar