Historiska händelser 6 februari

  • 1914 – 30 000 svenska bönder från hela landet, som har rest till Stockholm, genomför denna dag ett stort demonstrationståg, som kommer att kallas Bondetåget, till Stockholms slott, för att visa sitt stöd för kung Gustaf V och hans försök att hävda den personliga kungamakten. På borggården håller kungen det så kallade Borggårdstalet (vilket kronprins Gustaf (VI) Adolf läser upp utanför slottet, för dem, som inte får plats på borggården), där kungen framför sin åsikt i den svenska försvarsfrågan och propagerar för ett starkt försvar, tvärtemot statsminister Karl Staaffs och hans regerings politik att nedrusta. Detta utlöser en politisk kris (den så kallade Borggårdskrisen) och trots att 50 000 arbetare två dagar senare genomförs en motdemonstration (det så kallade Arbetartåget) till stöd för regeringen tvingas den avgå den 17 februari. Detta blir sista gången den svenske regenten försöker hävda någon politisk makt och därefter accepterar monarkerna parlamentarisme och avstår från att utöva några politiska maktbefogenheter, även om de formellt inte avskaffas förrän 1975, då den nya regeringsformen antas.
  • 1958 – Ett chartrat flygplan havererar och kraschar på grund av motorproblem strax efter starten från flygplatsen i den västtyska staden München. Ombord på planet finns totalt 44 personer, däribland det engelska fotbollslaget Manchester United FC med klubbledare och tränare, varav 23 omkommer (däribland 8 spelare).
  • 1990 – Den första hjärt-lung-transplantationen i Sverige genomförs på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
  • 2006 – Det första serietillverkade exemplaret av bilmodellen Cadillac BLS produceras vid Saabs monteringsfabrik i västgötska Trollhättan.

Källa: Wikipedia

Lämna ett svar