Historiska händelser

index1935 – Sedan börsanalytikern William Griffith Wilson och läkaren Robert Holbrook Smith, som båda har grava alkoholproblem, har träffats och upptäckt att de kan hjälpa varandra att avhålla sig från alkohol grundar de i Akron i Ohio sammanslutningen Anonyma Alkoholister (engelska: Alcoholics Anonymous) för att även hjälpa andra personer med alkoholproblem, men utan att man ska behöva skylta med att man får hjälp (därav anonymiteten). Organisationen växer med tiden och finns idag (2013) över hela världen.

index21967 – Den danska kronprinsessan Margrethe (II) gifter sig med Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat och de får snart sönerna Frederik och Joachim. Genomgiftermålet blir Henrik (som hans namn fördanskas till) Danmarks regentgemål, när Margrethe 1972 blir regerande drottning.

index31995 – EU utser förre svenske statsministern och moderatledaren Carl Bildt till medlare i de pågående jugoslaviska krigen och han blir därmed en av ordförandena för fredskonferensen för Bosnien och Hercegovina i november, vilken leder fram till det så kallade Daytonavtalet.

Lämna ett svar