Historiska händelser

200px-Siege_constantinople_bnf_fr26911453 – Osmanska styrkor under sultan Mehmet II har sedan 6 april belägrat Konstantinopel och denna dag faller staden i osmanernas händer. Därmed har den sista resten av Bysantinska riket fallit i muslimska händer, vilket innebär att den sista resten av det 753 f.Kr. grundade romerska riket därmed har gått under. Den bysantinske kejsaren Konstantin XI Palaiologos omkommer under det osmanska anfallet, men pretendenter till den bysantinska tronen fortsätter dyka upp i ytterligare 50 år (fram till 1502).

300px-Empress_of_Ireland1914 – Det kanadensiska fartyget RMS Empress of Ireland lider mitt i natten skeppsbrott på Saint Lawrencefloden, då den norska kolfraktaren SS Storstad i svår dimma rammar fartyget. Av de 1 477 personerna ombord omkommer 1 012 och endast 465 räddas, eftersom fartyget mycket snabbt får slagsida och sjunker på bara 14 minuter.

index2005 – I en fransk folkomröstning säger 55 % av väljarna nej till den europeiska konstitutionen. I den spanska omröstningen den 20 februari har väljarna sagt ja och den 10 juli gör luxemburgarna detsamma, men i och med det franska omröstningsresultatet och det faktum, att även Nederländerna röstar nej den 1 juni skjuts omröstningen upp på obestämd tid i de övriga EU-länder, som har tänkt hålla omröstning om konstitutionen (Danmark, Polen, Portugal och Storbritannien), medan man i Irland och Tjeckien lägger ner röstningen. Detta innebär, att konstitutionen än idag (2013) inte är införd.

källa: wikipedia

Lämna ett svar