Historien om Sailor Moon – Hur Sailor Moon kom till Sverige

Bildresultat för sailor moon sverige

Hejsan, maskerade rosen här! Hjärtligt välkomna till ännu ett avsnitt av Sailor Moon. Idag ska vi prata om hur Sailor Moon kom till Sverige. Så här var det:

TV4

TV-kanalen TV4 började att sändas den 15 september 1990. Det räknas som en av Sveriges största tv-kanaler nånsin. På den tiden sände TV4 väldigt bra program som Bingolotto, Sikta mot stjärnorna, Jeopardy!, Nyhetsmorgon och När & Fjärran. Inköparen på TV4 Ingrid Arai hade ett litet uppdrag att göra. Det var så att TV4 inte hade så bra barnprogram att sända på helgerna. Hon åkte till en tv-mässa i Schweiz och då fick hon syn på: Sailor Moon. Hon tyckte att det fanns inte så mycket barnprogram som var riktade mot tjejer. Så hon köpte in Sailor Moon till Sverige och det allra första svenska versionen sändes den 18 februari 1996. Ni vet att Fredrik Dolk gör rösten till mig den maskerade rosen och Annelie Berg Bhegavan Sailor Moon. Och den serien blev riktigt uppskattad eftersom vi har aldrig sänt detta typ av tecknad film från Japan tidigare. Men serien blev också utskällt eftersom det var tjejer och det var för våldsamt. Och då ville TV4 ställa in den programmet i 1 år. Men sen kom Sailor Moon tillbaka på nytt igen den 17 januari 1999 på söndagar klockan 09.35. Och det gick varje söndag och sommaren 2001 visade TV4 sommarlovsprogram för barnen. Först var det Teletubbies 09.30, Pokémon 09.55 och därefter Sailor Moon 10.20. Men Sverige valde enbart dubba bara 2 säsonger av Sailor Moon. Varför det? Jo, det var så att rättigheterna till den serien Toei ville inte att några länder skulle dubba sina egna versioner. Totalt har 88 avsnitt visats i Sverige utom 3 episoder; 49, 54 och 68. Eftersom det var japansk bakgrundsmusik. Sen valde man att byta namn på Usagi och Minako till Annie och Arianne. De tyckte att det skulle låta lite svenskt.

Kanal 5

Men sen den 7 november 2002 visades Sailor Moon på nytt nu varje dag i Kanal 5. Vardagar klockan 07.00 och helger klockan 08.00. Den gick varje dag fram till den 8 juli 2004 då den allra sista svenska versionen av Sailor Moon sändes nånsin. Sen dess ville INTE TV4 och Kanal 5 sända den serien längre på grund av dåliga tittarsiffror. Jag tycker det är synd. Dem skulle ha sänt den varje år sedan dess.

Och det var allt för idag. Vi ses nästa gång! Ha det så bra!

Skribent: Kim Westman alias den maskerade rosen

Lämna ett svar