En hälsning från den MODERNA skräpkärringen VIA Göteborgsstads hemsida för en bredare kunskap Låt oss ALLA bli Frivillig hjältar för våra egna barns skull för en RENARE om värld med omtanke om alla människors liv:
Kungstorget blir vardagsrum i kamp för fimpfri stad
Lekfull kampanj. Stadsmiljön är vårt gemensamma vardagsrum. Så fimpa inte där. Det är budskapet i vårens kampanj mot nedskräpning. Den inleds lördag 12 april genom att en del av Kungstorget inreds som ett vardagsrum.
Gator och torg är göteborgarnas gemensamma rum, där vi vistas varje dag. Därför är det allas ansvar att ta hand om det, på samma sätt som man tar hand om sin egen hemmiljö. Det är budskapet i Trygg, vacker stads kampanj.
Lördag 12 april blir Kungstorget extra mysigt, då ett område med bänkar inreds med mattor och kuddar med texten ”Känn dig som hemma, tänk på var du fimpar”. En radiostyrd papperskorgsrobot kommer också finnas på plats. Tanken är att den på ett lekfullt sätt ska peka på lathetens roll i nedskräpningen.
– Papperskorgen kommer styras fram till personer som har tappat något av misstag. Tanken är att det ska vara en tankeställare. Vi vill få fram att du måste ta dig till papperskorgen och slänga ditt skräp. För vi kan inte montera robotar i alla papperskorgar, det skulle kosta alldeles för mycket pengar, säger Samaneh Lomander, projektledare.
Fimpar stor del av skräpet
Nedskräpningen har minskat stadigt under senare år. Men det slängs fortfarande stora mängder godispapper, glasspinnar, kvitton och annat på gator och torg. Framförallt slängs det fimpar. De utgör nästan två tredjedelar av allt skräp, räknat i antal.
– Jag tror att vi har varit lite för snälla mot rökarna och accepterat att man slänger fimpar på marken. Men det är faktiskt skräp som allt annat, säger Samaneh Lomander.
Varför tror du att spärrarna mot att slänga fimpar än lägre?
– Jag tror att många tänker att bara för att det är så litet så syns de inte. Men när mängden blir stor så syns de.
De centrala stadsdelarna i Göteborg städas varje dag. Det kostar cirka 20 miljoner varje år. På sikt hoppas Samaneh Lomander att staden ska bli så ren att den summan kan minska.
– Det är ganska mycket pengar. Vad vill skattebetalarna lägga pengarna på – vill de lägga det på renhållning? Eller på andra saker som vi kan satsa på i staden?