Inledning
En Vägledning till bättre bilder utan automatinställningar. Texterna är baserade på Canon systemkamera, men funkar bra även för andra Kameramärken.
Vi kommer i den första delen ta upp de ”viktigaste” inställningarna att hålla koll på när man hanterar en systemkamera: Bländare och Slutartid.
Bländare
FAKTA Bländaren kan beskrivas ha samma uppgift i en kamera som ögats iris för oss, den bestämmer hur mycket ljus som får träffa sensorn inne i kameran när bilden tagits. Det är så kallade bländarblad (Fig.1) som styr mängden ljus som träffar sensorn, den formar antingen en liten cirkel (mindre ljus) eller en stor cirkel (mer ljus) beroende på vilken bländare man använder.
Bländartalet går att utläsa på objektivet och är oftast på någonstans mellan f/2,8 och f/22. Det som kan vara svårt att förstå i början är att ett lågt bländartal betyder en större bländaröppning och ett högt bländartal betyder en mindre bländaröppning (Fig.2). Bokstaven med snedstrecket framför bländartalet ”f/” står för fokallängd (brännviden) dividerat med bländartalet. Dividerar man brännviden med bländartalet får man ut hur stor bländaröppningens diameter är i millimeter.
Exempel på ett objektiv som ofta följer med Canon kameror: Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 II IS Om vi ställer in brännviden på 18mm på och använder bländaren 3,5 på objektivet så får vi 18 delat med 3,5 ≈ 5,14mm, alltså storleken av bländaröppningens diameter.
PRAKTISKT I korthet kan man säga att ett objektiv med ett lägre bländartal (stor bländaröppning) är mer användbart att ha då den kan släppa in mer ljus än ett objektiv med högre bländartal (liten bländaröppning). Tillfällen där låga bländartal är användbara är t.ex. dunkla inomhus miljöer och solned-/uppgång.
En sak som bländaren också påverkar är skärpedjupet där ett lågt bländartal ger ett kort skärpedjup och ett högt bländartal ger ett långt skärpedjup (Fig.3). På bilden ser man att bakgrunden till båten sakta blir tydligare ju mer bländartalet höjs. Vid porträtt- och produktfotografering tar man oftast med kort skärpedjup (lågt bländartal) för att få personen eller produkten att stå ut i bilden. Kort skärpedjup kan även ge en bokeh till bakgrunden något många uppskattar. Långt skärpedjup (högt bländartal) är bra till öppna naturbilder eller evenemang där du vill ha hela bilden detaljerad.
Slutartid
FAKTA Slutartiden (även kallad exponeringstiden) bestämmer hur länge som ljuset får träffa sensorn inne i kameran just när bilden tas. Det är i samarbete med bländaren som det bestäms hur bilden blir exponerad, alltså hur mycket ljus som får träffa sensorn. Använder man t.ex. en större bländaröppning (mer ljusinsläpp) så behövs en längre slutartid (mindre ljusinsläpp) och tvärtom, en mindre bländaröppning kräver en kortare slutartid. Dessa två (bländare och slutartid) måste balanseras för att få rätt mängd ljus att träffa sensorn.
Slutartider går efter en 2:1-skala vilket ser ut så här:
- 1/1000 s
- 1/500 s
- 1/250 s
- 1/125 s
- 1/60 s
- 1/30 s
- 1/15 s
- 1/8 s
- 1/4 s
- 1/2 s
- 1 s
Dessa slutartider kan sägas vara standard, men många kameror har även klämt in fler mellan standardtiderna för att ge mer exakthet. Det finns även ett läge som kallas ”bulb” där slutaren hålls öppen så länge som avtryckaren är nedtryckt.
PRAKTISKT När du ska fotografera med en kamera handhållet är det viktigt att slutartiden inte blir för lång. En för lång slutartid kan ge skakningsoskärpa även om man håller kameran still (Fig.4). En bra regel att följa vid handhållen fotografering är att inte foto med en slutartid kortare än 1/30 s, men det gäller med objektiv med brännvider på runt 50mm och nedåt. Ett medellångt teleobjektiv på 105mm kan behöva en slutartid som längst på 1/125 s och ett teleobjektiv på 300mm en slutartid på 1/250 s för att bilden ska bli skarp. En del objektiv med bildstabilisator kan möjligen fota med en något kortare slutartid. Canon kallar tekniken för IS (Image Stabilization) och Nikon för VR (Vibration Reduction).
Bilder med mycket fart likt sport, biltävlingar och fågelfoto är sådant som slutartiden har stor betydelse över. Korta slutartid på minst 1/500 s (beroende på hur fort motivet rör sig) fryser möjligen motivet, men vill man ha rörelse i bilden (skarpt motiv med rörelseoskärpa) är det längre slutartider som gäller t.ex. 1/15 s, 1/30 s och 1/45 s. Då följer man motivet medians bilden tas vilket kan låta svårt men faktiskt ganska enkelt så länge kameran hålls stadigt.