Astrid Lindgren var en svensk barnboksförfattare som skrev böcker som Madicken och Mio min Mio.

Astrid Lindgren föddes i Vimmerby (Småland) som Astrid Anna Emilia Ericsson i en familj på fyra barn, hennes fars namn var Samuel August och hennes mammas namn var Hanna Jonsson Ericsson.

PIPPI
Pippi Långstrump (Ingrid Nilsson)

 

Boken Pippi Långstrump som var Astrids första stora bok kom ut 1945 och publicerades av förlaget Rabén Sjögren, de följande två Pippi böckerna kom ut 1946 och 1948 och hade titlarna Pippi går ombord och Pippi i Söderhavet. En dag när Astrid gick genom en kyrkogård i Vimmerby och såg en gravsten som var rest över två bröder som dött väldigt unga kom hon på idén att skriva boken Bröderna Lejonhjärta, en bok som handlar om döden och om syskonskap.  Kulturhuset Junibacken som är uppkallat efter Madickens hem ligger på Djurgården i Stockholm invigdes 8 juni 1996 och är skapat av skådespelaren/regissören Staffan Götestam som spelade Jonathan i filmen Bröderna Lejonhjärta.

Astrid Lindgren och Jan Olsson
Astrid och Emil (Jan Ohlsson)

 

Boken Mio min Mio kom ut 1954 och handlar om Bosse som kommer till Landet i Fjärran där han träffar sin pappa konungen och får reda på att han egentligen heter Mio, där träffar han också sin vän Jum – Jum. De båda rider senare ut på ett farligt uppdrag för att rädda barn som blivit förvandlade till fåglar.

Mio min Mio
Mio (Nick Pickard) och Jum-Jum (Christian Bale)

1999 blev Lindgren utsedd som århundradets mest populära svensk.

Astrid Anna Emilia Lindgren dog den 28 januari 2002 i sitt hem på Dalagatan i Stockholm 94 år gammal.

Astrid Lindgrens böcker.

Mio Min Mio (1954)
Emil i Lönneberga (1963)
Madicken (1960
Lillebror och Karlsson på taket (1955)
Rasmus på Luffen (1956)
Nils Karlsson Pyssling (1949)
Ronja Rövardotter (1981)

Av: Jonas.E

Lämna ett svar