Chili Con Carne(spanska chilli nahuatl, con carne , översättning: chilipeppar med kött) är en kryddstark maträtt som består av en köttragu som är smaksatt med chilipeppar. Andra inslag som används är bland annat lök, vitlök, spiskummin och ibland tomat. Bönor och ris används ibland i rätten.
Maträtten blir ofta inordnad i det mexikanska köket, men bara vid gränsområdena mot USA och på stora turistställen. Maträtten trots har sitt ursprung i södra USA, till exempel från de tidigare mexikanska områden som kom att tillhöra USA efter freden i Guadalupe Hidalgo 1848. Åsikterna går isär om rättens ursprung och vilka de riktiga ingredienserna är.
Ingen kan med säkerhet säga var maträtten för första gången tillagades. USA-delstaterna Texas, New Mexico och Arizona gör alla anspråk på att vara ursprungsområden. Många mer eller mindre hårresande historier omgärdar originalreceptet. Så å ena sidan sägs det att USA:s armé var de som första gången lagade chili con carne men å andra sidan blir maträttens tillblivelse i andra berättelser tillskriven indianerna eller de grekiska, irländska, spanska eller till och med de kinesiska invandrarna.
Ingredienser
Grundingredienser
Bönor är en ingrediens som delar chili con carne världen i två läger. Medan en chili con carne i Texas-stil inte innehåller några bönor, så finns det många andra variationer som innehåller pintobönor eller svarta bönor. En kompromiss kan vara att servera bönorna vid sidan om.
En historisk motivering till användningen av bönor är att chili con carne alltid varit fattig mans mat och bönor var billigare än kött men ungefär lika näringsrikt.
Variationer
Det förekommer variationer vad gäller valet av ingredienser:
Tomater hjälper chili con carnen att få en fastare konsistens eftersom tomaterna kokar ihop under den långa koktiden. I tyska recept förekommer ofta majs, morötter och zucchini.
Trots oenigheter om receptet finns det ändå några grundtyper. Några har en historisk bakgrund och är starkt kopplade till sina ursprungsområden, andra — framförallt nyare varianter — har uppkommit utifrån personliga matvanor.
En chili con carne i Texas-stil innehåller inga grönsaker förutom den i hela bitar färska eller torkade chilipepparn. Köttet är mest skuret i tärningar och är nötkött eller fläskkött, ibland även vilt. Även Jailhouse Chili(engelska: fängelse-chili-con-carne) tillhör denna grupp.
Chili verde (spanska, översatt: grön chili) är en variant som kommer från New Mexico. Den tillagas uteslutande på färsk ännu grön chilipeppar. Oftast är en Chili verde mer lättflytande än en chili con carne i Texas-stil. Efter en europeisk måttstock handlar ’Chili verde’ om ett slags kryddstark gulasch.
En självständig kategori utgör chili con carne i Cincinnati-stil. Troligtvis gjorde grekiska invandrare chili con carne populär i nordöstra USA. De anpassade receptet till den grekiska matlagningstraditionen så att den blev mindre kryddstark men också att den kunde kryddas med kanel, kryddpeppar eller muskot. Denna typ serveras mest till pasta eller som sås till varm korv.
Vegetarisk chili con carne, eller oftare chili sin carne, är en vegetarisk variant av maträtten där man ersätter köttet med sojabönor, tofu, pumpa, zucchini eller aubergine.
Biff Stroganoff
Biff Stroganoff är en maträtt med rötter i Ryssland, skapad av en kock som vann en matlagningstävling i Sankt Petersburg med denna rätt. Rätten tillagas av nötkött, exempelvis oxfilé eller utskuren biff, som skärs i strimlor. Köttet bräseras med grädde, tomatpuré samt lök och senap.
Biff Stroganoff är troligen uppkallad efter en rysk 1700-talsgreve vid namn Stroganov. Greven Alexander Sergejevitj Stroganov (1733-1811), som var gourmet men också tandlös, bad kocken att skära köttet i små bitar.
Korv Stroganoff
Korv Stroganoff är en mat rätt inspirerad av rätten Biff Stroganoff.
Korv Stroganoffär en svensk maträtt. Receptet på korv Stroganoff kan varieras, men innehåller vanligen strimlad korv (oftast falukorv, tomatpuré, grädde, lök och fransk senap. Korv Stroganoff kan serveras med ris, kokt eller stekt potatis, potatismos eller olika former av pasta ibland med bulgur.
Lasagne
Lasagne är en ugnsgratinerad maträtt som i huvudsak består av pastaplattor varvade med bechamelsås, ost och köttfärssås. Begreppet lasagne al forno används ibland och betyder ”lasagne från/vid ugnen”.
Historia
Los(e)yns är en maträtt från slutet av 1300-talet som var en medeltida föregångare till lasagne
Regionen Emilia-Romagna i centrala/norra Italien var först med att göra pastadeg med mjöl och ägg.
Sverige
Familjen Dafgård var först i Sverige med att sälja fryst lasagne i mitten av 1980-talet. Även Knorr började marknadsföra en lasagne i Sverige på 1980-talet, och målgruppen var då ungdomar.
Etymologi
Ordet kommer ursprungligen från det grekiska ”lasanon” som blev latinets ”lasanum” och var namnet på den panna som användes för att tillaga rätten i. ”Lasanum” blev på italienska ”lasagna” (plural ”lasagne”) och blev namnet på själva rätten.
Variationer
Rätten kan även göras vegetarisk genom att ersätta köttfärssåsen med sojafärs eller tomatsås och olika grönsaker. Lasagne gjord på gröna lasagneplattor, som innehåller spenat, kallas ”lasagne verdi” (grön lasagne).
I populärkultur
Lasagne är serietidnings katten Gustafs favoriträtt.
Sjömansbiff
Sjömansbiff är en maträtt som består av nötkött, lök och potatis kokat i öl, oftast porter. Eventuellt kan köttet brynas först innan det läggs i grytan, varvat i lager med skivad potatis och lök. Anrättningen får sedan koka under lock i cirka 40 minuter.
Namnet kommer av att då allt lagas i samma gryta var sjömansbiff en praktisk maträtt att laga ombord på båtar. Förklaringen till att öl kom att användas till rätten var att friskt vatten inte alltid var tillgängligt till havs.