Antoine Om Jönssonligan

Jönssonligan

Bildresultat för jönssonligan

Från vänster till höger: Ragnar Vanheden, Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson, Rocky

 

Bildresultat för jönssonligan

Från vänster till höger: Ragnar Vanheden, Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson, Dynamit Harry

Jönssonligan är en fiktiv kriminell trio med komiska drag i ett antal svenska filmer. Det har gjorts nio filmer om Jönssonligan, samt fyra om Lilla Jönssonligan men alla ligamedlemmar förekommer inte i alla filmer. Filmmusikens tema är skrivet av Ragnar Grippe. Jönssonligan är ursprungligen en svensk bearbetning av den danska originalidén Olsen-banden, men har distanserat sig rejält från de ursprungliga danska filmerna efter hand. Jönssonliganfilmerna har idag blivit svenska kultförklarade klassiker, speciellt de två första filmerna Varning för Jönssonligan (1981) och Jönssonligan & Dynamit-Harry (1982). En reboot med nya skådespelare i rollerna hade premiär i januari 2015

Gruppen gör noga planerade stötar i Stockholm, men även på Mallorca och i Polen. Ligan tar sig fram i Vanhedens risiga Chevrolet Impala av 1964 års modell. Målet för Jönssonligans kupper är ofta kassaskåp, andra säkerhetsförvaringar samt larmsystem som är tillverkade av en firma som heter Franz Jäger i Berlin, som Sickan är specialist på. Den skumme affärsmannen och ärkerivalen Jakob Morgan Rockefeller Wall-Enberg Jr. (Per Grundén) brukar också vara viktig i kupperna.
Bildresultat för franz jäger
Franz Jaeger Kassaskåp

Karaktärer

Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson spelad av Gösta Ekman Den smarta och välplanerade ledaren för ligan. Han är alltid iklädd basker och mörkblå kostym och röker ofta cigarr. Sickan är expert på kassaskåp av fabrikatet Franz Jäger, till vilket han använder stetoskop, talk, sämskskinn och plasthandskar för att öppna. Dessutom är han expert på andra säkerhetsförvaringar och larmsystem tillverkade av Franz Jäger i Berlin. Sickan markerar då och då att han inte är förtjust i sitt smeknamn och rättar bestämt personen som säger ”Sickan” genom att själv säga ”Charles-Ingvar”. I filmerna om Lilla Jönssonligan får man veta att han har en tvillingsyster som heter Sikkan Jönsson, vilket kan förklara smeknamnets ursprung

Sickan är ofta stressad och blir mycket lätt irriterad. Han planerar sina kupper mycket noga, som han själv uttrycker som ”tajmat och klart, in i minsta detalj”. Men när planerna spricker kan han bryta ihop och ”gå i barndom” som kumpanerna brukar säga. Då beter han sig som ett litet barn och börjar leka med skor. I den sjätte filmen får man veta att Sickan har övergått till detta stadium permanent under sin tid i fängelset och kommer troligen aldrig att bli sig själv igen. Gösta Ekman gav namnet Sickan till sin karaktär som en hyllning till skådespelerskan Sickan Carlsson.

Ragnar Vanheden spelad av Ulf Brunnberg Före detta bilförsäljare som använder en några nummer för liten kostym. Han har alltid på sig en hatt som i den sjätte filmen antyds att det kan vara en Borsalino. Vanheden har en förmåga att snacka sig ur situationer och kan dyrka upp de flesta lås. Han har även viss kunskap om kassaskåp och är den ende i ligan som kan öppna skåp av märket Marshall. Han fungerar också som ligans chaufför. Vanheden har ett mycket speciellt kroppsspråk och en utpräglad stockholmsdialekt. Han är mycket förtjust i kvinnor och brukar sniffa Vicks Inhalator (ett stift mot nästäppa). Vanhedens vanliga kommentar efter att Sickan har presenterat sin senaste plan är ”Lysande, Sickan!”.

Rocky spelad av Nils Brandt Finlandssvensk klumpig bov med stor kärlek till sötsaker. Han är gift med Eivor och har en son, Bill. Rocky brukar bära doktorsväskan med sakerna till kupperna. Han är feg och lider av cellskräck. I den tredje filmen sades Rocky ha flyttat hem till Finland och ersattes därför av Harry.

Harry ”Dynamit-Harry” Kruth spelad av Björn Gustafson Vanhedens kusin. Han är galen i öl och dynamit. I den andra filmen anslöt han sig till ligan, och fick ersätta Rocky i den tredje. Därmed blir Harry den som får bära på ligans doktorsväska. Han lider av höjd- och vattenskräck. I den tredje filmen har Harry blivit ihop med Doris, och de gifter sig i den sjätte filmen. Efter en mer eller mindre lyckad sprängning kan han bli sittande på marken bland fallande pengar och bråte och nöjt utbrista ”Vilken jävla smäll!”.

Doris spelad av Birgitta Andersson Harrys flickvän, sedermera fru och ofta en inofficiell ”extramedlem”. Introducerades i Jönssonligan Får Guldfeber och medverkar i alla efterkommande filmer.

Dr. Max Adrian ”Doktorn” Busé spelad av Peter Haber Sickans psykiatriker och tillfällig ligaledare i Jönssonligan & Den Svarta Diamanten där han lierar sig med Vanheden och Harry för att utföra en kupp, på uppdrag av Wall-Enberg, med Sickans nedskrivna plan. Busé gör även ett kort framträdande i Jönssonligans största kupp.

Herman Melvin spelad av Stellan Skarsgård Busés fängelsekamrat och tillfällig ligaledare i Jönssonligans Största Kupp. Han är en mycket skicklig ficktjuv. Därtill är Melvin enormt aggressiv, han försöker till exempel bränna ner saker med en cigarettändare då han blir frustrerad.

Sven-Ingvar ”Sivan” Jönsson spelad av Johan Ulveson Sickans bror och tillfällig ligaledare i Jönssonligan Spelar Högt. Sivan jobbar på Kungliga Operan i Stockholm där han oftast klantar till det. Precis som Sickan kan han gå i barndom.

”Mormor” Jönsson spelad av Margreth Weivers Sickans och Sven-Ingvars mormor, som fortfarande behandlar Sven-Ingvar som en femåring, trots att han är vuxen. ”Mormor” Jönsson är ett kriminellt geni och var den som lärde upp Sickan. Hon anlitar Vanheden och Harry i Jönssonligan Spelar Högt, i ett försök att hämnas på Wall-Enberg och återställa släktens heder.

Jakob Morgan Rockefeller Wall-Enberg Jr: Skum affärsman och ständig nemesis, vanligtvis bara kallad ”Wall-Enberg”. Namnet konstruerades som en parodisk hommage till namnen på finansmannen Anders Wall och familjen Wallenberg. Han spelas av Per Grundén.

Biffen (Johansson): Wall-Enbergs chaufför och hejduk. Sägs av Dr. Busé ha förträngt känsloregister, deformerat intellekt och ska vara i akut behov av psykoterapeutisk intensivvård. Spelas av Weiron Holmberg utom i Jönssonligan dyker upp igen där rollen görs av Lars Dejert.

Eivor: Rockys fru, spelad av Siw Malmkvist endast i Varning För Jönssonligan.

Bill: Rockys son, som spelas av Bengt Stenberg i Varning för Jönssonligan och Peder Ivarsson i Jönssonligan & Dynamit-Harry.

Catrin, ”Plommonet”, Vanhedens flickvän i Jönssonligan & Dynamit-Harry som spelas av Mona Seilitz.

Herr Appelgren, ”Äpplet”, ”Plommonets” far, som driver butiken Appelgrens Radio & TV i Jönssonligan & Dynamit-Harry, spelad av Sten Ardenstam.

Dr. Fritz MüllweiserTysk kodningsexpert som samarbetar med Wall-Enberg i Jönssonligan får guldfeber, spelad av Sten Ljunggren.

Järnarmen Manfred Tystlåten underhuggare till Wall-Enberg, som samarbetar med Biffen i Jönssonligan dyker upp igen. Hans högra arm är en protes i järn. Till armen har han också två olika handproteser; den ena är en krok som även kan skjuta ut knivar, den andra är en kulspruta. Han har dessutom tänder av metall. Karaktären spelas av Johannes Brost.

Gertrud German Antikvitetshandlare i Jönssonligan på Mallorca, spelad av Margaretha Krook.

Ödlan Underhuggare till German i Jönssonligan På Mallorca, som spelas av Johann Neumann.

Brorsan Underhuggare till German samt Ödlans bror i Jönssonligan På Mallorca, spelad av Roland Jansson.

Lillis Doris son, som Doris fick innan hon träffade Harry. Lillis är med i Jönssonligan & den svarta diamanten och Jönssonligans största kupp. Han spelas av Elias Ringqvist.

Kriminalkommissarie Svensson Erfaren polis som är trött på Jönssonligan och alla deras ouppklarade fall, spelad av Jan-Olof Strandberg endast i Varning För Jönssonligan.

Kriminalassistent Holm Ung och naiv polis, som är kollega till Svensson. Han spelas av Tomas Norström endast i Varning För Jönssonligan.

Kriminalkommissarie Persson Knivskarp och framgångsgirig kriminalare som har oturen att råka ut för Jönssonligan. Han är med för första gången i Jönssonligan & Dynamit-Harry. Persson tvingas gå i förtidspension i uppföljaren Jönssonligan får guldfeber men är tillbaka i tjänst redan i nästa film, Jönssonligan dyker upp igen. Han gör sitt sista framträdande i Jönssonligan på Mallorca. När han spelas av Carl Billquist är han en seriös och realistisk figur, men i Kent Anderssons tolkning var karaktären mer komisk.

Kriminalassistent Gren Perssons kollega, spelad av Dan Ekborg i Jönssonligan & Dynamit-Harry, Jönssonligan dyker upp igen och Jönssonligan på Mallorca. I Jönssonligan Får Guldfeber spelas han av Jan Waldekranz.

Kriminalkommissarie Lohman Polis som är mycket intresserad av opera. Han är väldigt förtjust i sin Borsalinohatt, som han säger inte är en hatt, utan en personlighet. Lohman gestaltas av Björn Granath endast i Jönssonligan & Den Svarta Diamanten.

Kriminalassistent Andersson Kollega till Lohman, som hör dåligt på grund av att han har fått in vatten i öronen i Jönssonligan & Den Svarta Diamanten. I Jönssonligans Största Kupp är han Beckmans kollega. Andersson spelas av Pontus Gustafsson.

Polismästare Holmberg: spelad av Bernt Lindkvist Jönssonligan & Den Svarta Diamanten och Jönssonligans Största Kupp.

Kriminalkommissarie Beckman spelad av Carl Magnus Dellow endast i Jönssonligans Största Kupp.

Filmer 

Varning För Jönssonligan
Biopremiär 4 December 1981
Bildresultat för jönssonligan

Jössonligan Och Dynamit Harry
Biopremiär 17 September 1982
Bildresultat för jönssonligan och dynamit harry

Jönssonligan Får Guldfeber
Biopremiär 19 Oktober 1984
Bildresultat för jönssonligan får guldfeber

Jönssonligan Dyker Upp Igen
Biopremiär 24 Oktober 1986
Bildresultat för jönssonligan dyker upp igen

Jönssonligan På Mallorca
Biopremiär 3 November 1989
Bildresultat för jönssonligan på mallorca

Jönssonligan & Den Svarta Diamanten
Biopremiär 30 Oktober 1992
Bildresultat för jönssonligan och den svarta diamanten

Jönssonligans Största Kupp
Biopremiär 3 Februari 1995
Relaterad bild

Jönssonligan Spelar Högt
Biopremiär 25 December 2000
Bildresultat för jönssonligan spelar högt

Lilla Jönssonligan Filmer
Lilla Jönssonligan Och Cornflakeskuppen
Biopremiär 29 november 1996

Bildresultat för lilla jönssonligan

Jönssonligan På Styva Linan
Biopremiär  28 november 1997

Bildresultat för lilla jönssonligan

Lilla Jönssonligan På Kollo
Biopremiär 23 januari 2004
Bildresultat för Lilla Jönssonligan på kollo

Lilla Jönssonligan & stjärnkuppen
Biopremär 27 januari 2006
Bildresultat för Lilla Jönssonligan & stjärnkuppen

Reboot
Jönssonligan Den perfekta stöten
Biopremiär 16 januari 2015
Bildresultat för Jönssonligan – Den perfekta stöten

En Artikel Av Antoine ”Anton” Holm

Lämna ett svar