York

York är en stad som ligger i norra England i grevskapet North Yorkshire. Staden grundades av romare ungefär 71 efter Kristus då de var på marsch från Lincoln. De gav platsen namnet Eboracum dagens York. År 866 anföll vikingarna staden och gav den namnet Jorvik. Och under den tid som de var i staden växte den så att den var en bland de största städerna på brittiska öarna vid första millennieskiftet e.kr. Ett bra ställe att få information om detta är Jorvik Viking Centre som berättar om hur de levde där. Staden har gett namn till städerna New York och York i Ontario (Kanada).
Svarta Döden kom till York 1349 och terroriserade staden i ett år. Efter att pesten brutit ut 1349 skulle den återkomma till staden 1361, 1369, 1375, 1378 och 1390.
Nästan hela den normandiska eran styrdes York av en sheriff, sheriffen hade sitt säte på slottet i staden och hade en skyldighet till staden och dess omgivning samtidigt som han var ansvarig för invånarna i staden.

York Minister som är katedralen i staden är norra Europas största gotiska katedral och byggdes under en tid på 250 år (1220 – 1472). Katedralen är så hög så att när jag hade varit högst upp och skulle gå ner så fick jag kramp i benen.
Den gången som jag var i York var det fotbolls – EM och när vi satt inne på en restaurang kom det tre stycken bärande på en trafikskylt men när de såg polisen släppte de skylten och sprang iväg. Lite senare kom en man gående med sin mobiltelefon men han var så full att han missade telefonen när han skulle trycka på knapparna. Det kom också en massa finklädda människor som hade varit och tittat på Derbyt gående förbi.

Om man vill se andar och spöken så skall man åka till York för det sägs att det är Englands mest hemsökta stad. En av platserna som det sägs spöka på är puben The Golden Fleece där en kanadensisk pilot från andra världskriget sägs spöka men när jag var där såg jag inga spöken. En annan historia är att när det var pest i York så var det en familj där mamman hindrade dottern att gå ut men en dag var dottern tvungen att gå och sälja bröd. Senare på kvällen när föräldrarna tittade på henne upptäckte de mörka blåsor. Nästa morgon när hon vaknade märkte hon att hon var ensam i huset då hade föräldrarna målat ett svart kryss på dörren och åkt iväg ut ur staden och efter det har folk sagt att de sett en gråtande flicka i fönstret på huset. I ett hus skulle en rörmokare lägga om en ledning då han helt plötsligt hörde en massa ljud och en massa romerska soldater kom ut ur väggen och gick genom golvet för att sedan försvinna. När man senare gjorde en utgrävning i huset hittade man en gammal romersk väg.
Den 29 april 1942 gjorde tyska Luftwaffe en av de värsta bombningarna av York under hela det andra världskriget. Bakgrunden var att RAF hade bombat Rostock och Lübeck. Orsaken till att York blev bombat sägs vara att Hitler tog upp en guidebok och sade att varje historisk plats i England med tre stjärnor skulle bli bombat som vedergällning.
Tillsammans med London och Edinburgh är York en av de finaste städerna i Storbritannien som jag besökt för att den är så lugn och har så fina gamla byggnader och museer.
Av. Jonas.E

Lämna ett svar