17 april historiska händelser

martin-luther1521 – Den tyske munken Martin Luther håller ett tal inför riksdagen i Worms, där han försvarar sina religiösa skrifter, vilka i sin kritik mot katolicismen har inlett den protestantiska reformationen. Han avslutar talet med det sedermera kända citatet ”Här står jag och kan icke annat, Gud hjälpe mig, amen!”, men den tysk-romerske kejsaren Karl V förklarar honom ändå fredlös, när riksdagen avslutas genom ediktet i Worms den 25 maj.

cuban-flag-old1961 – En styrka bestående av 1 500 kubaner, som har flytt till USA efter Fidel Castros maktövertagande på Kuba 1959 och som har blivit specialtränade av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, genomför, med stöd av amerikanska styrkor, ett försök att invadera ön och avsätta Castro vid den så kallade Grisbukten, vilket dock misslyckas. Ett hundratal personer i invasionsstyrkan blir dödade, medan övriga blir fängslade av de kubanska regeringsstyrkorna.

untitled2009 – Stockholms tingsrätt meddelar dom i det så kallade Pirate Bay-målet, där de fyra ansvariga bakom fildelningssidan The Pirate Bay står åtalade för brott mot upphovsrätten. Samtliga döms till ett års fängelse var och ett gemensamt skadestånd på 30 miljoner kronor till film- och musikindustrin. Alla överklagar dock domen till Svea hovrätt.

Lämna ett svar